Umbrela-verde-a-Timisoarei-1

Parcurile – Umbrela Verde a Timisoarei

În perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, Asociația Institutul de Biotehnologia Plantelor Timișoara implementează proiectul Parcurile – Umbrela verde a Timișoarei, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 48.607 Euro.

Scopul proiectului este îmbunătățirea calității mediului în contextul schimbărilor climatice prin realizarea unui catalog verde și a unui Plan de management pentru reducerea poluării în 2 parcuri din Timișoara și totodată creșterea gradului de conștientizare a 650 de tineri din zone insuficient deservite asupra problematicilor de mediu și a importanței implicării în activități de cetățenie activă prin organizarea de seminarii de instruire și a unei campanii de informare pe toata perioada de implementare a proiectului.

Timisoara – supranumit si orasul florilor, dispune de 37 de parcuri si 120 ha spatii verzi, cu toate acestea poluarea aerului este substantiala din cauza dezvoltarii traficului rutier si a activitatii agentilor economici, fiind necesare interventii atat ale autoritatilor, a mediului academic si a societatii civile pentru imbunatatirea calitatii factorilor de mediu, mai ales ca populatia si in special tinerii nu sunt constienti de necesitatea si importanta pentru mediu si pentru sanatate a protejarii spatiilor verzi.

Implementarea proiectului va conduce la urmatoarele rezultate:

1. Inventerierea speciilor horticole, elaborarea unui Catalog Verde in 2 parcuri din Timisoara

2. Elaborarea si amplasarea a 1000 de placute specii plante (200 placute in Braille pt nevazatori), 1 panou mare in fiecare parc cu informatii despre istoria si atractiile parcurilor – în Parcul Rozelor și Parcul Copiilor din Timisoara

3. Un studiu privind stadiul poluarii in cele 2 parcuri si elaborarea unui Plan de management in vederea remedierii calitatii acestuia

4. Organizarea unei scoli de vara pentru elevii din scolile implicate in proiect

5. Organizarea a 20 de seminarii cu tematica de: Peisagistica, Schimbari climatice, Egalitate de sanse si Voluntariat in 5 licee din judetul Timis (localitati sub 30000 locuitori)

6. Organizarea unei campanii de informare si promovare a proiectului (include un site al IBP).

Beneficiarii proiectului fac parte din grupul tinta al programului, toti fiind tineri intre 14-35 de ani, cetateni din zone insuficient deservite, urmand a fi implicati in toate activitatile proiectului. Beneficiarii directi sunt: 20 studenti etnie roma ai USAMVB Timisoara, 20 elevi cu dizabilitati (in special cu deficiente de vedere sau auz), 110 studenti voluntari provenind din zone rurale, 500 elevi din mediul rural sau urban mic. Studentii vor participa la activitatile de inventariare a speciilor din parcuri, 100 elevi la scoala de vara, 500 elevi la seminarii si campania de informare si constientizare.

🌿 Descoperă secretele Biotehnologiei! 🌱

Abonează-te la newsletterul Institutului de Biotehnologia Plantelor Timișoara și explorează viitorul verde al științei!

Abonându-te, ești de acord cu Politica de confidențialitate.

Date de contact
IBP-Timisoara-logo
Calea Aradului, nr. 119, Timișoara, România
Comunicare
© 2023 - Institutul de Biotehnologia Plantelor Timișoara
Powered by VA Labs